Deel dit via:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone
Brochure aanvragen

Onderhoudsadvies Purestone

 

 

Toplaag en uiterlijk:

Purestone is een 98% natuurlijk materiaal wat na uitharding enkele natuurlijke uitwerkingen kan vertonen; zo heeft het purestone een gewolkte structuur met zichtbare kleurnuances, wat de natuurlijke uitstraling van het product benadrukt. Beton heeft als kenmerk dat het een poreus materiaal is waar gemakkelijk vuil en kalk aan kan hechten. Door de samenstelling van onze mortel aan te passen heeft het een hogere dichtheid en belastbaarheid dan de gebruikelijke gietmortels. Tevens is het voorzien van een speciale duurzame toplaag. Deze laag zorgt er voor dat het oppervlak compleet is afgesloten en onderhoudsvriendelijk is. U hoeft in feite het product alleen te onderhouden met een bijenwasspray van HG (zie onderhoud).

Hardheid:

Purestone is een hard en oerdegelijk materiaal. Desondanks moet u voorkomen dat er zware, harde of scherpe voorwerpen op het product vallen. Dit kan leiden tot beschadigingen. De toplaag is niet geschikt voor keukenbladen. Hete pannen en het snijden van groente en fruit veroorzaken gemakkelijk een blijvende beschadiging aan de toplaag.

Temperatuur:

Purestone is goed bestand tegen hoge en lage temperaturen. Toch adviseren wij u voorzichtig te zijn met abrupte grote temperatuurverschillen (thermoshock). Dit is plaatselijke verhitting van beton wat kan leiden tot haarscheurtjes, bijvoorbeeld door heet kraanwater in een koude kom.

 

De toplaag is getest met de meeste materialen die u normaal gesproken in een badkamer gebruikt. Toch adviseren wij u rekening te houden met de volgende producten

  • Oxidanten zoals roest kunnen het oppevlak aantasten en blijvende vlekken veroorzaken.
  • Olie- en vethoudende of oplossende producten zoals huidreinigings- en verzorgende producten, nagellakremover, shampoo en haarverf en -verzorgingsmiddelen kunnen bij langdurig contact hinderlijke kringen en vlekken aan de toplaag geven. Deze producten kunt u het beste direct met veel en warm water verwijderen.
  • Schoonmaakmiddelen (agressieve) zoals gootsteenontstopper moeten zo snel mogelijk met veel en warm water worden verwijderd. Als gevolg van deze middelen of bij veelvuldig gebruik van heet water kan de beschermende bijenwaslaag op den duur verdwijnen,. Een goede reiniging en een nieuwe waslaag zorgen in een paar minuten voor een goede bescherming en nieuw ogend oppervlak.

 

Onderhoudsadvies

Gebruik nooit de harde kant van schuursponsjes of schoonmaakmiddelen met een schurende werking. Hierdoor kan de toplaag blijvend aangetast worden.

Bescherming:

Om uw Purestoneproduct in een topconditie te houden doet u er goed aan om een bijenwas (spray) te gebruiken, in het begin maandelijks en na verzadiging van het oppervlak met enige regelmaat (afhankelijk van het gebruik). Wij adviseren u een spuitbare bijenwasspray te gebruiken, bijv. van HG.Het oppervlak dun en gelijkmatig in sprayen op de schone en droge ondergrond. Gedurende enkele minuten al wrijvend laten intrekken en vervolgens met een schone, niet pluizende doek uitpoetsen totdat er een egaal oppervlak ontstaat.

Bijzonder onderhoud:

Kalkhoudend water dat verdampt laat kalkresten achter. Regelmatige verwijdering met een vochtige doek vertraagt of voorkomt de vorming van een hardnekkige kalkaanslag. Is er desondanks toch een kalk- en vuilrestenlaag gevormd dan kunt u deze verwijderen door voorzichtig met de zachte kant van een schuursponje licht te schuren. Gebruik hierbij licht een kalkoplosser, antikalk-middelen of (schoonmaak)azijn. U kunt het beste niet te krachtig en niet te vaak schuren. Dit onderhoud moet gevolgd te worden door reiniging (zie ‘Dagelijkse reiniging’) en na droging te worden behandeld met bijenwas. Doffe plekken, bijvoorbeeld ontstaan door zure producten, kunt u het beste eerst met water en een neutraal schoonmaakmiddel (zie ‘Dagelijkse reiniging’) reinigen. Vervolgens moet de plek weer met bijenwas worden behandeld, (zie ‘Beschermen’).

Vlekken met kleurafwijking kunt u reinigen met bleekmiddel. Breng het middel voorzichtig aan alleen op de plek van de verontreiniging. Laat enkele minuten intrekken (of langer naar gelang de hardnekkigheid van de vlek) en behandel de vlek voorzichtig door met de zachte kant van een schuursponje licht te schuren. Herhaal deze bewerking afhankelijk van het resultaat. Vervolgens moet de plek weer met bijenwas worden behandeld, (zie ‘Beschermen’)

Dagelijkse reiniging:

Wanneer het waslaagje aan het oppervlak nog voldoende aanwezig is, is het droogwrijven met een (hand)doek voldoende. Bij lichte aanzetting van kalk gebruikt u lauwwarm water met eventueel een neutraal schoonmaakmiddel (pH-waarde 7-8), bijvoorbeeld groene zeep.