Deel dit via:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone
Brochure aanvragen

Onderhoudsadvies Beton Naturel


Toplaag en uiterlijk:

Purestone is een 98% natuurlijk materiaal wat na uitharding enkele natuurlijke uitwerkingen kan vertonen; zo heeft het purestone een gewolkte structuur met zichtbare kleurnuances, wat de natuurlijke uitstraling van het product benadrukt. Beton heeft als kenmerk dat het een poreus materiaal is waar gemakkelijk vuil en kalk aan kan hechten. Door de samenstelling van onze mortel aan te passen heeft het een hogere dichtheid en belastbaarheid dan de gebruikelijke gietmortels. Tevens is het voorzien van een speciale duurzame toplaag. Deze laag zorgt er voor dat het oppervlak compleet is afgesloten en onderhoudsvriendelijk is. U hoeft in feite het product alleen te onderhouden met een bijenwasspray van HG (zie onderhoud).

Hardheid:

Purestone is een hard en oerdegelijk materiaal. Desondanks moet u voorkomen dat er zware, harde of scherpe voorwerpen op het product vallen. Dit kan leiden tot beschadigingen. De toplaag is niet geschikt voor keukenbladen. Hete pannen en het snijden van groente en fruit veroorzaken gemakkelijk een blijvende beschadiging aan de toplaag.

Temperatuur:

Purestone is goed bestand tegen hoge en lage temperaturen. Toch adviseren wij u voorzichtig te zijn met abrupte grote temperatuurverschillen (thermoshock). Dit is plaatselijke verhitting van beton wat kan leiden tot haarscheurtjes, bijvoorbeeld door heet kraanwater in een koude kom.

 

De toplaag is getest met de meeste materialen die u normaal gesproken in een badkamer gebruikt. Toch adviseren wij u rekening te houden met de volgende producten

  • Oxidanten zoals roest kunnen het oppevlak aantasten en blijvende vlekken veroorzaken.
  • Olie- en vethoudende of oplossende producten zoals huidreinigings- en verzorgende producten, nagellakremover, shampoo en haarverf en -verzorgingsmiddelen kunnen bij langdurig contact hinderlijke kringen en vlekken aan de toplaag geven. Deze producten kunt u het beste direct met veel en warm water verwijderen.
  • Schoonmaakmiddelen (agressieve) zoals gootsteenontstopper moeten zo snel mogelijk met veel en warm water worden verwijderd. Als gevolg van deze middelen of bij veelvuldig gebruik van heet water kan de beschermende bijenwaslaag op den duur verdwijnen,. Een goede reiniging en een nieuwe waslaag zorgen in een paar minuten voor een goede bescherming en nieuw ogend oppervlak.

Onderhoudsadvies

Gebruik met de natureluitvoering géén kalkoplosser, antikalkmiddelen of azijn. Bij de natureluitvoering geldt

dat er door dagelijks gebruik kleur- en structuurverandering kan optreden. Deze sporen dragen bij aan de karakteristieke, doorleefde uitstraling van het beton.

Normale bescherming

Om uw Beton Naturel-product in een goede conditie te houden doet u er goed aan om een bijenwas (wit van kleur) te gebruiken, in het begin maandelijks, na verzadiging van het oppervlak met enige regelmaat (afhankelijk van het gebruik). Wij adviseren spuitbare bijenwas van HG te gebruiken.

Gebruik geen schuurspons of schoonmaakmiddelen met schurende werking of zuurhoudende schoonmaakproducten zoals antikalk-middelen. Hierdoor kan het oppervlak beschadigen.

Bijenwasbehandeling:

Wanneer u ziet dat het water niet meer vloeiend wegloopt en het oppervlak een beetje schraal is geworden adviseren wij u het blad een korte behandeling met bijenwasspray te geven. Bij voorkeur HG-bijenwasspray (zie afbeelding vorige pagina)

Afhankelijk van het gebruik de wastafel iedere 2 tot 6 maanden behandelen. Het oppervlak eerst schoonmaken met een “neutraal” schoonmaakmiddel, bij voorkeur het door ons geteste schoonmaakmiddel (ECOSTAR, Biologische handspray). Vervolgens dun insprayen met bijenwas op de schone en droge ondergrond. Gelijkmatig met een niet pluizende schone doek licht inwrijven. Even laten intrekken en al wrijvend met een schone doek uitpoetsen tot een egaal oppervlak ontstaat.

Bijzonder onderhoud

Kalkhoudend water dat verdampt laat kalkresten achter. Dit kunt u het beste regelmatige verwijderen, het vertraagt of voorkomt zelfs vorming van een harde kalkkorst. Wanneer er toch een kalkkorst is gevormd, kunt u dit verwijderen door met een schuursponsje licht te schuren. Het schuren kan niet te krachtig en niet te vaak gebeuren. Na het verwijderen van de harde kalkkorst de plek weer met bijenwas, zoals hiervoor beschreven, behandelen. Doffe plekken bijvoorbeeld ontstaan door zuurhoudende producten, of vlekken, eerst met water en een neutraal schoonmaakmiddel (zie ‘Dagelijkse reiniging’) reinigen. Vervolgens de plek weer behandelen met bijenwas (zie ‘Beschermen’).

Dagelijkse reiniging

Voor de dagelijkse reiniging is het droog maken met een handdoek voldoende. Het waslaagje houdt het oppervlak waterafstotend.