Deel dit via:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail to someone
Brochure aanvragen

Interview

Interview door Muriel Visscher

In het Groningse Scheemda vind je een opvallend bedrijf dat designsanitair produceert van hoogwaardig beton. Het creatieve brein hierachter is de gedreven John Rademaker, ondersteund door zijn betrokken team. Zij creëren, met een door hem zelf ontwikkeld proces, exclusieve wastafels, wastafelbladen en badkamermeubels onder het eigen merk Meglio.

Een uniek proces!

15 jaar geleden is Meglio begonnen met het gieten van betonnen schouwen. Er is sindsdien veel geëxperimenteerd en geïnvesteerd in het proces. John: “Het is een uniek proces dat voor zover ik weet door geen enkel ander bedrijf wordt toegepast. Het ontwikkelen van de verschillende technieken die noodzakelijk waren om de sierlijke vormen van de schouwen te maken, hebben de basis gevormd voor het huidige gietproces van het sanitair. Ook de afwerking van het gegoten steen is door ons ontwikkeld. Deze speciale toplaag geeft het product een typerend uiterlijk en maakt het zeer onderhoudsvriendelijk in het gebruik.”

 

In de werkplaats

Bij binnenkomst in de werkplaats ruik je het beton en word je meegenomen door de bedrijvigheid. Op de royale werktafels liggen mallen en de benodigde gereedschap: hier wordt met de hand gewerkt, dat is duidelijk. Er staat een grote gietinstallatie waar de droge mortel en de kleurstoffen nauwkeurig aangelengd worden tot de juiste vloeibaarheid. Achter de giet installatie is de ‘natte” hoek, waar het uitgeharde beton met speciaal ontwikkeld gereedschap aan het oppervlak wordt bewerkt. De bladen krijgen vervolgens in een speciale ruimte met veel daglichtlampen de essentiële toplaag. Een gedetailleerd werk waar ervaren handen het kenmerkende uiterlijk geven aan de sanitair producten.

Uw ontwerp wordt handgemaakt

Het team is trots op de producten, die compleet naar wens van de klant, stuk voor stuk met de hand vervaardigd worden. John: “Steeds meer sanitair wordt in grote aantallen op de computer ontwikkeld en met hightech machines gefabriceerd, dat zie je terug in het product.

John: ”De klant koopt bij ons een handgemaakt wastafelblad waarvan er in feite maar 1 of 2 zijn gemaakt. De keuze uit meer dan 80 kleuren en afwerkingen, en de complete vrijheid in afmeting en vorm, maakt dat elk blad dat de werkplaats verlaat uniek is”.

Een mooi stuk vakmanschap

Naast het aanbod in het stenen sanitair levert Meglio ook een compleet assortiment meubels. Van een standaard meubel tot een volledige badkamer- en huisinrichting op maat.

John verteld enthousiast over de langdurige samenwerking met het meubel en interieur bedrijf dat net als Meglio vakkundig en kleinschalig werkt. De kreet die ik in het verhaal steeds terug hoor is: “Ieder detail is belangrijk, van het begin tot het eind.”

Footprint

Meglio houdt bij de productie rekening met de generaties die na ons komen.

Zo hebben ze een waterzuiveringssysteem bedacht waar de cementresten door middel van zand uit het spoelwater gefilterd wordt. Het water wordt weer hergebruikt en het filterzand wordt samen met het andere betonafval gerecycled en verwerkt tot een funderingslaag voor snelwegen. Ook bij het maken van de meubels is men bewust van onverantwoordelijk houtkap. Er worden géén tropische houtsoorten verwerkt alleen Europees FSC gekeurd hout.

En Meglio verwacht binnenkort in aanmerking te komen voor het beton duurzaamheid certificaat (CSC-certificaat). Met dit certificaat worden jaarlijks zichtbaar én meetbaar de producten en grondstoffen op verantwoorde herkomst getoetst. Eén van de doelen is dat er in de grondstof minimaal 20% hergebruikt beton is verwerkt.

De klant!

De particulier kan voor het advies, ontwerp en de installatie terecht bij de kwaliteitsdealers, verspreidt door heel Nederland. Daarnaast heeft Meglio al interessante projecten in mogen richten zoals het toonaangevende Beach Resort-de Punt in Zeeland, hotel Beachhouse in Zandvoort, schouwburg Kunstmin in Dordrecht en binnenkort starten ze met de inrichting van het Brouwerseiland in Zeeland. Ook de architect weet de weg naar Meglio ondertussen te vinden, door de korte lijnen wordt er direct meegedacht aan de tekentafel. En als je denkt dat dit een onbetaalbaar product is heb je het mis. Natuurlijk is het maatwerk duurder dan de vaste collectie. Maar al met al is er een juiste prijs kwaliteit verhouding.